Wednesday, November 11, 2009

Medium och multimedium.

Medium är mer än en storlek eller en person med kontakt i andevärlden. Betydelsen är snarlik även när vi snackar den aktuella typen av medier, i (varning för långt ord) kommunikationssammanhang. Ett medium är nämligen något mellanliggande, i detta fall mellan en sändare och en mottagare - enligt Ulf Hagen någonting som förmedlar någon form av budskap.

Man kan säga att ett medium är det redskap som används för förmedlingen av budskapet. Till exempel en radio- eller tv-sändare för ljud och bild, en cd-skiva med musik, en bok med text eller varför inte en megafon?

Dessutom kan ett medium innehålla andra medier, som till exempel musiken på skivan, texten i boken, eller programvaran på en dator. Det är alltså inte bara tekniska apparater som räknas som medium. Ungefär som ryska dockor som innesluter varandra.

Marc Elsom-Cook talar om något som han kallar modalitet. Med det menar han de sinnen som ett medium vänder sig till. Han tycker att ett medium är en samling koordinerade kanaler, som riktar sig till ett eller flera sinnen, och som kommit att ses som en gemensam helhet med ett gemensamt tolkningsspråk.

I likhet med det är ett multimedium också en samling koordinerade kanaler. Men ett multimedium behöver inte ses som en helhet. Detta på grund av att ett gemensamt tolkningsspråk saknas. Du fattar kanske noll, men håll ut bara.

En film och en skiva med musik kan ses som exempel på medium. En film innehåller flera olika kanaler som sammankopplas, men man kollar ju på filmen som ett enda samlat medium. Det gör däremot inte en cd-romskiva med blandat innehåll, eller en webbsida. De må innehålla en massa olika sammankopplade kanaler, men som tolkas var för sig för att de är multimedier.

No comments:

Post a Comment