Monday, November 16, 2009

Att animera i Flash.

Då var första inlämningen färdig. I stora drag handlar den om att använda olika tekniker för animering och samla dem i en presentation, en helhet som kompletteras med en fungerande navigering så att det ska vara lätt att hitta de olika funktionerna på flashsidan.

De olika animeringarna har lagts in på olika sidor i en flashpresentation, som påminner väldigt mycket om en enkel hemsida. Som besökare välkomnas man på hemsidan, där arbetet beskrivs i enkelhet. Därefter klickar man på de olika länkarna i menyn för att se de olika teknikerna användas.

Först har jag använt en ruta- för ruta-teknik för att skapa rörelse och action i vad som egentligen bara är en mängd stillbilder som bläddrar förbi i snabb fart och bildar rörelsen. Jag använda även ljud i denna uppgift för att jag tyckte att det passade. Man kan beskriva det som när man animerade på blädderblock när man var liten, och fick saker att röra på sig genom att bara ändra lite på bilderna för varje sida man snabbt som ögat bläddrade vidare.

"Morfning" är en teknik man använder för att få ett objekt eller en text att ändra form till något annat fram och tillbaka, för att skapa effekter.

I Photoshop kan förbereda bilder på liknande sätt som ruta- för ruta-tekniken, för att skapa en rörelse, eller snarare en slags "morfning" på vanliga fotografier, där man i själva verket lägger in flera bilder i olika lager som sedan fasas in och ut och får bilden att ändra form.

Man kan i Flash rita upp vägar som olika objekt kan följa, och man kan skapa rörelser genom att peka ut en startpunkt och en slutpunkt för till exempel ett par vingar. På så sätt behöver man inte animera ruta för ruta. De teknikerna kan man se prov på i animeringen som heter flygande animering.

Den sista animeringen är, liksom den första ljudsynkroniserad, men denna gång är det en slags Barbapappa som fått ögon och mun som rör sig till tal. Det gör man inte heller ruta för ruta, utan det går att göra med ett mönster av till exempel tre munrörelser som sedan pausas när animeringen inte talar. Då lägger man in ljud i egna lager som man sedan lägger så att det passar.

Navigeringen är gjord med knappar som man dels utformar hur de ska se ut när man klickar på dem eller när man bara håller musen över dem, men också med hjälp av osynliga koder, så kallade action script, pekar vad de ska göra och eventuellt vart användaren ska länkas när han/hon klickar på knappen.

Som alla nu förstår kan man alltså använda bild, illustrationer, text, ljud och utöver det även video när man använder Flash.

No comments:

Post a Comment