Wednesday, November 11, 2009

Analysera mera (analysuppgift).

Flödesschema GEO:s webbreportage.

Jag missade att tillägga att man i flödesschemat även kan nå varje underavdelning från en annan underavdelning.

Webbreportage i GEO enligt triangelmodellen.

Vem är mottagaren?
Flash-presentationen riktar sig till de läsare av månadsmagasinet GEO som är extra samhällsintresserade. Huvudsidan är på franska, men reportaget är på engelska. Afrikaans förekommer också, och eftersom allt saknar textning kan jag inte tänka mig att det riktas till fler än de som är duktiga på engelska. Jag kan inte se något som direkt som skiljer manligt/kvinnligt, däremot kan det seriösa materialet och den lite svåra navigeringen verka avskräckande för de yngsta och de äldsta.

Vad ska förmedlas?

Innehållet består av intervjuer och skildringar från samhället som mest dokumenterats på video. Förutom det medföljer kartor, historisk information, ytterligare videoklipp som går att koppla till problemet, fotografier på dokument och handlingar som använts för att stödja fakta och länkar till liknande material.

Vad är målet/syftet?
Sidan erbjuder fördjupning genom webbreportage, troligtvis som fortsättning på reportage som publicerats i tidningen. Tidskriften innehåller samhälls- och resereportage med många bilder, medan webbreportagen mestadels byggts upp med videoklipp. Eventuellt kan webbreportagen vara ett försök till en ny slags journalism, som just handlar om att publicera djupa reportage om samhällsproblem och skildringar från gatan på internet.

Jag skulle säga att syftet är övervägande pedagogiskt, att det är tänkt att sprida kunskap om samhället på ett lite "coolt" sätt. Men webbsidan är så klart även ämnad att marknadsföra magasinet GEO, som säkert vill ha prenumeranter.

Hur är det gjort?
Flashen är uppbyggd av ett grafiskt gränssnitt med gröna knappar och detaljer, på en svart bakgrund på ett sätt som är dels stilrent men med menyer, kartor och användning av bilder som jag förknippar med menyer i PC-spel. Ett problem är att kartan på sidan där man väljer reportage ser mer klickbar ut än den är. Först av allt kommer ett animerat intro som liknar en inzoomning på en del av världen från en sattelit, i detta fall på Johannesburg i Sydafrika. Ljudet av trummor indikerar att vi är på väg till Afrika.

Väl där möts användaren av några olika val - att välja att ta det från början eller gå rakt på den del av reportaget som rör fattiga sydafrikaner som vräks för att kunna renovera innerstaden. Man kan också välja att titta på en karta som visar var i landet Johannesburg är beläget.

Vidare kommer så videoklippen som är själva reportaget. På samma sida kan man i menyn välja att gå till andra filmklipp för att få mer information, bläddra över dokument märkta "evidence" och titta på kartor, historik och utvalda klipp om saker som hände under inspelningen av reportaget.

Det bjuds på lite mer interaktivitet då användaren kan gå in på kartorna, se var de olika intervjuerna ägt rum och välja mellan dem. Man kan välja det icke-linjära berättandet, men det strider lite mot den naturliga logiken på sidan då man automatiskt kommer in på huvudreportaget om du inte klickar på något annat. Ett irritationsmoment är att videoklippen börjar spela automatiskt om du klickar in dig på den sidan, så det är svårt att "browsa" dig runt i de olika sektionerna i menyn.

Vad skulle Marc Elsom-Cook tycka om det här då?
Kartan ser först helt klickbar ut men du kommer på att det bara går att klicka prickarna, som inte direkt är många. De kanaler jag kunnat skönja på sidan är rörliga bilder och stillbilder, ljudeffekter, tal och väldigt korta texter (som förklarar bilder o.s.v). Musik finns, om man räknar trummorna i introt, men inte i själva reportaget.

Modaliteten är mest visuell med mycket rörliga bilder, men också audiell genom speakern och genom människors tal, videoklippen innehåller också en hel del bakgrundsljud.

Sidan kan så vida klassas som multimedium, då den innehåller flera kanaler och modaliteter, men som inte bildar en sammanhängande helhet.

Interaktiviteten går att klandra då möjligheten att göra egna väl är ganska begränsad, med tillägg till att användaren i princip oavsett vilket val denne har gjort mest blir matad med information. Väldigt lite input i förhållande till output alltså.

No comments:

Post a Comment